Kuchenne porady

SPOSOBY NA GRZYBY + PRZEPIS!

Sezon grzybowy w pełni, dlatego Polacy wybierają się do lasu w poszukiwaniu tych pysznych darów jesieni. Każdy z nas ma ulubione miejsca, na których nigdy nie zawodzi się i wraca z wiadrem pełnym grzybów. Ale jeśli już je zbierzemy, co z nimi zrobić? Mamy kilka sposobów konserwowania borowików, podgrzybków czy kurek. Chcesz je poznać, a może zainspirować się jednym z przepisów? W takim razie zapraszamy do lektury! Na pewno będzie smakowicie! 😉


Czy warto jeść grzyby?


Na początek kilka właściwości grzybów. Bardzo popularne jest stwierdzenie, że grzyby nie mają zbyt wielu wartości odżywczych, jednak jest to błąd. Te pyszne leśne przysmaki są bogate w składniki mineralne takie jak potas, fosfor czy magnez. Posiadają one również kilka witamin: m.in. z grupy B, C, D oraz E. W ostatnich latach eksperci podkreślają prozdrowotne działania grzybów. Są one nie tylko niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, ale zapobiegają również takim chorobom jak miażdżyca czy nowotwory. Jak widzisz grzyby to nie tylko jesienny smak i zapach, ale również zdrowie. 😉 Trzeba jednak wspomnieć o tym, że te leśne przysmaki są ciężkostrawne, co powinni mieć na uwadze rodzice małych dzieci, osoby starsze oraz mające problemy trawienne.


Suszenie


Jedną z podstawowych i najprostszych metod konserwowania grzybów jest ich suszenie. Proces ten można wykonać w piekarniku (przy ok. 50 st. C), jednak jeśli i tak ogrzewasz dom w okresie jesienno-zimowym, możesz zdecydować się na suszenie nad źródłem ciepła (np. kaloryfer). Ten sposób nie wymaga ani dużego nakładu pracy, ani energii elektrycznej, dzięki czemu jest bardzo ekonomiczny. Wystarczy oczyścić grzyby, pokroić na mniejsze kawałki, rozłożyć na specjalnej siatce do suszenia, np. ANDER marki ODELO, pozostawić na kilka godzin (najlepiej na noc) w ciepłym miejscu i gotowe! Porada – jeśli pogoda jest słoneczna, możesz ususzyć dary lasu na dworze – pamiętaj jednak, że jest to stosunkowo długotrwały proces. Na końcu leśne przysmaki należy zebrać i przechowywać w przepuszczalnym materiale.

 


Mrożenie


Mrożenie prawdziwków czy borowików to świetny sposób na zachowanie ich smaku i aromatu. Przez cały rok możemy zrobić z nich sosy lub wigilijną zupę grzybową. Jak prawidłowo zamrozić grzyby? Jest to dziecinnie proste! W pierwszej kolejności oczywiście należy je oczyścić i pokroić na mniejsze części jednocześnie sprawdzając, czy dany grzyb nie jest robaczywy. Tak przygotowane produkty należy wrzucić do osolonej i wrzącej wody na nie dłużej niż 5-10 minut. Po tym czasie należy je wyciągnąć, wystudzić, podzielić na mniejsze porcje, przełożyć do plastikowych pojemników lub woreczków i włożyć do zamrażarki. Z zamrożonych grzybów można korzystać nawet do kolejnej jesieni.


Marynowanie


W porównaniu do dwóch poprzednich metod, marynowanie jest najbardziej czasochłonną czynnością, jednak cudowny smak i zapach grzybów na pewno to rekompensuje. 😉 Niewątpliwą zaletą takiego sposobu konserwowania jest fakt, że grzybki marynowane świetnie sprawdzają się podczas spotkań w gronie rodziny czy znajomych jako małe przekąski. Najpopularniejszą zalewą jest zalewa octowa, czyli mieszanka wody z octem. Oprócz 2 kg małych grzybków potrzebujesz trzech szklanek wody, 3/4 szklanki octu i przypraw, czyli: cukru oraz soli (po 3 łyżki), gorczycy (1 łyżka), ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu (po 8 kulek) i dwa liście laurowe. Wodę wraz z przyprawami należy zagotować w garnku, np. 7-litrowym z serii VICCO. Dzięki wysokim ściankom jest to świetna opcja do przygotowywania marynaty. Po zagotowaniu należy zmniejszyć ogień i dodać ocet, gotować jeszcze przez minutę. Podobnie jak w poprzednich sposobach, najmniejsze grzyby trzeba umyć, ewentualnie pokroić na mniejsze części. Następnie należy je gotować w osolonej wodzie przez ok. 7 min i odcedzić. Następny krok to przygotowanie słoików – najlepiej wyparzyć je najpierw wrzątkiem. W naszym sklepie znajdziesz słoiki w różnych pojemnościach – od 135 do 1500ml, czyli w sam raz na mniejszą lub większą porcję marynowanych grzybów. Świetnym rozwiązaniem są słoiki z metalowymi klipsami z serii LEEN. Leśne dary należy przełożyć do szkła i zalać mieszanką octową. Jeśli chcesz mieć pewność, że słoiki są dobrze zamknięte, możesz odwrócić je do góry dnem na godzinę lub gotować w dużym garnku przez 20 minut.

To tyle w dzisiejszym wpisie, mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy Cię na przedłużenia sobie leśnego smaku na dłużej. 😉 Jeśli znasz ciekawe przepisy na te dary jesieni, podziel się w komentarzu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *