16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba oraz Dzień Żywności. Jest to świetna okazja do przeanalizowania naszych codziennych zakupów i zastanowienia się, ile żywności wyrzucamy do kosza. Według specjalistów marnujemy aż jedną trzecią wyprodukowanego jedzenia. Warto spróbować ograniczyć wyrzucanie produktów spożywczych. Może jednym ze sposobów będzie pieczenie własnego pieczywa lub ciast? Dlatego dziś przedstawiamy 5 produktów, które pozwolą Ci przygotować oraz przechować własnoręcznie upieczony chleb czy bułki. Życzymy udanej lektury!
Na dobry początek
Od czego zacząć przygotowywanie domowego chleba? Oczywiście od podstawowych produktów spożywczych, czyli mąki, mleka, soli, cukru, drożdży i zakwasu! Szczególnie dodanie ostatniego składnika zapewni dłuższą świeżość pieczywa, chrupiącą skórkę oraz bardziej wyrazisty kolor wypieku. Dodatkową zaletą zakwasu chlebowego w proszku marki Browin jest długa data spożycia, dzięki czemu nie musisz piec chleba w ciągu kilku dni. Wypróbuj, a własnoręcznie przygotowane pieczywo na pewno będzie smakować o niebo lepiej niż z piekarni (oczywiście po kilku próbach i błędach)! 😉
Czas na drewno
Gdy połączysz już wszystkie wybrane składniki, kolejny punkt to wyrobienie ciasta. Oferujemy kilka rodzajów stolnic: drewniane, bambusowe oraz silikonowe. Ich niebywałym plusem jest duża powierzchnia do ugniecenia masy oraz wykorzystany materiał, który nie przesuwa się podczas użytkowania, co jest częstym problemem. Dodatkową zaletą drewnianych stolnic są również nieco wyższe boki, dzięki czemu mąka nie wysypuje się na blat. Oferujemy również zestawy z wałkami lub innymi silikonowymi przyborami. Na stronie www.delhan.pl proponujemy kilka różnych rozmiarów produktów, dlatego z pewnością znajdziesz idealną dla siebie!
Do piekarnika!
Jeśli ciasto już wyrobione i wyrośnięte, czas na pieczenie! Oznacza to, że musisz zdecydować się na blachę do pieczenia. Jaką wybrać? Do chleba najlepiej sprawdzi się podłużne naczynie z fakturowanym dnem i wyższymi ściankami, dzięki czemu z jednego bochenka wyjdzie wiele równych kromek. Wszystkie nasze blachy pokryte są ochronną warstwą non-stick, która zapobiega przywieraniu ciasta, a pieczenie staje się o wiele przyjemniejsze. Ogromny wybór kolorów i różnych wielkości daje Ci spore pole do popisu. 😉 Obowiązkowa pozycja w każdym domu!
Coś ostrego
Tym razem dwa produkty, które z pewnością przydadzą Ci się już po upieczeniu chleba lub bułek. Mowa oczywiście o specjalnym nożu do krojenia pieczywa oraz drewnianej desce. Pierwszy z wymienionych produktów posiada ząbkowane ostrze, które niezwykle ułatwia krojenie świeżego chleba. Jednak po upieczeniu pieczywa warto chwilę poczekać, aby nasz bochenek wystygł i zyskał nieco bardziej zwartą formę. Oferujemy kilka noży do pieczywa – wykonane w całości ze stali nierdzewnej lub z drewnianą rączką. Z kolei deska do krojenia to jeden z podstawowych produktów, bez którego nie istnieje żadna kuchnia. Drewniana czy plastikowa – którą Ty wybierasz? Na pewno każda z nich ma swoją grupę miłośników. 😉
Loftowy styl na koniec
Gdy już upieczesz pachnący, chrupiący chleb, z pewnością część pozostanie na później. Dobrze jest gdzieś go przechować, abyś mógł cieszyć się jego świeżością jak najdłużej. Wybierz jeden z naszych eleganckich chlebaków. Są one nie tylko niezwykle pojemne, ale za sprawą ciekawych kształtów i podstawowych kolorów pasują do każdego wnętrza i stają się jego ozdobą (świetnie podkreślają modny ostatnio styl loftowy). Z kolei chlebaki CASSIO czy DIACO spełniają jeszcze jedno zadanie, ponieważ ich drewniana pokrywa może stać się deską do krojenia. Takie wielofunkcyjne produkty lubimy! 😉
To wszystkie nasze propozycje związane z Dniem Chleba. Mamy nadzieję, że skorzystacie z naszych propozycji i spróbujecie upiec chleb w domu. A może pierwsze doświadczenie z domowym pieczywem masz już za sobą? Daj znać!