Inspiracje zakupowe

WIELKOPOLSKA GĘSINA NA ŚWIĘTO MARCINA

Sklep DELHAN.PL •

11 listopada Narodowe święto Niepodległości, ale również dzień świętego Marcina. Zgodnie ze staropolską tradycją na stołach w Wielkopolsce zagoszczą gęsina i rogale świętomarcińskie. Do pojawienia się gęsiny na stołach całej Europy zdecydowanie przyczyniła się legenda o św. Marcinie, której symbolem stała się właśnie gęś. Obecnie w listopadzie zajadają się nią Szwedzi, Austriacy, Słowacy, Francuzi, Czesi a nawet Węgrzy.

Legenda ta sięga roku 371. Po śmierci biskupa Tours św. Litoriusa nie można było znaleźć jego następcy przez wiele miesięcy. Skąd wybór skromnego mnicha Marcina, stroniącego od ludzi i mieszkającego w pustelni? Przyczyną prawdopodobnie była rosnąca bardzo szybko popularność duchownego, za sprawą jego cudownych uzdrowień. Mieszkańcy zdawali sobie sprawę, iż przekonanie mnicha do zajęcia nowego stanowiska będzie trudne, stąd legenda głosi, że zwabili go podstępem. W pustelni św. Marcina pojawił się mieszczanin, który prosząc o pomoc dla chorej kobiety nakłonił go do przybycia do miasta, aby ją uzdrowić. Tam mieszczanie mieli go porwać i zmusić siłą do przyjęcia święceń. Orientując się co się święci mnich uciekł do klasztornej szopy. Jego kryjówkę wydały gęgające gęsi. Wywleczono go  stamtąd i doprowadzając do katedry zmuszono do przyjęcia godności biskupiej.

Cała historia działa się w lipcu, skąd zatem świętujemy imieniny Marcina właśnie 11 listopada? Być może dlatego, że listopadowa data była dawniej umowną granicą, po której kończono pracę w gospodarstwach przed zimą oraz ubojem bydła i gęsi. Składano wtedy daniny i ucztowano. Fakt, iż 11 listopada jest datą pogrzebu świętego Marcina jest pewnie też nie bez znaczenia.

Gęsina jest jednym z najlepszym rodzajów drobiu. Jeszcze dziesięć lat temu prawie nikt nie jadł gęsiny. Bogata w białko, składniki mineralne oraz witaminy A, z grupy B i E wbrew obiegowym opiniom posiada niską zawartość cholesterolu i tłuszczu. Zawarte w niej kwasy CLA (sprzężone kwasy linolowe) mają zdolność do redukowania tkanki tłuszczowej, zwiększania masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. Dla osób dbających o linię mięso to powinno być stałym elementem diety żywieniowej.

Wielkopolska jest prawdziwym zagłębiem hodowli gęsi, być może wielu z Was chciałoby spróbować swoich sił w przyrządzeniu pieczonej gęsi. Z pomocą zapewne przyjdą idealne dopasowane naczynia, tak aby czerpać radość z gotowania, a są to zdecydowanie brytfanny oraz garnki od marki ODELO. Niezastąpione w pieczeniu gęsi, dzięki twardej i nieprzywieralnej powłoce ochronnej GREBLON C2. Równomierne rozprowadzanie ciepła i szklana pokrywa z aromatyzerem, pozwoli na dozowanie oleju lub wina, tak aby nasza gęś była soczysta, a skórka chrupiąca. W naszej ofercie znajdziesz garnki o różnych kształtach oraz wielkościach – od 16 do 28cm, okrągłe i kwadratowe. Z naszymi produktami na pewno będziesz czerpać radość z gotowania, a pieczenie gęsi okaże się prostsze niż wcześniej myślałeś!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *