Kuchenne porady

ROGALE MARCIŃSKIE I ICH ŚWIĘTO 11.11

Sklep DELHAN.PL •

Tradycja rogali Marcińskich, tak naprawdę sięga tradycji czasów pogańskich, a kościół posłużył się nią na swój użytek, łącząc go z postacią św. Marcina. Podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub, w zastępstwie, z ciasta zwijanego w wole rogi. Kształt ciasta interpretowano jako nawiązanie do podkowy, którą miał zgubić koń świętego.

Dziś gdy tylko pomyślimy o 11 listopada pierwsze skojarzenie jakie nam się nasuwa to rogale. Pyszne, pachnące i o niepowtarzalnym nadzieniu. Niezwykły przysmak, który możemy przygotować sami w zaciszu własnego domu. Rogale można przygotować jednego dnia, ale warto, jeśli mamy czas podzielić pracę na kilka dni. Do przygotowania masy z białego maku na pewno przyda się sitko, aby przepłukać mak.

Do przygotowania ciasta półfrancuskiego na rogale niezbędna okaże się stolnica i wałek . Oferujemy kilka rodzajów stolnic: drewniane, bambusowe oraz silikonowe. Ich niebywałym plusem jest duża powierzchnia do ugniecenia masy oraz wykorzystany materiał, który nie przesuwa się podczas użytkowania, co jest częstym problemem. Dodatkową zaletą drewnianych stolnic są również nieco wyższe boki, dzięki czemu mąka nie wysypuje się na blat. Oferujemy również zestawy z wałkami lub innymi silikonowymi przyborami. Dobrze schłodzone ciasto będzie łatwiejsze do wykrojenia, niezastąpiona może okazać się nasza krajarka do rogalików.

Warto zaskoczyć rodzinę własnoręcznie przygotowanymi, ciepłymi rogalami, które po prostu rozpływają się w ustach! A w internecie znajdziemy wiele prostych i łatwych przepisów. Dobry przepis plus nasze produkty to połączenie idealne.

Gdy nasze rogale będą gotowe, polukrowane warto je pięknie wyeksponować na dwu lub trójpoziomowej paterze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *