Kuchenne porady, Przepisy

Kulinarna magia z DYNIĄ w roli głównej

Przepisy na jesienne potrawy z dyni

Przepisy na jesienne potrawy z dyni:

Październik to wspaniały miesiąc na cieszenie się kolorami jesieni i przygotowywanie potraw dostosowanych do sezonowych składników. Jednym z nich jest Dynia, z której możemy przygotować wiele pysznych dań. I tu pojawia się jedno zasadnicze pytanie… „Dynia to owoc czy warzywo?” Odpowiedź na to nurtujące pytanie znajdziecie na fb ODELO.

Dynia szczyt popularności osiąga jesienią. Roślina ta pełni funkcję atrakcyjnej ozdoby, która wprowadza wyjątkowy klimat do naszych domów i ogrodów. Poza tym liczne odmiany dyni w kuchni są po prostu wyjątkowo smacznym składnikiem sezonowych dań. Jest cennym źródłem:  witaminy A, witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E, witaminy K, mikroelementów, takich jak: wapń, potas, magnez, fosfor czy żelazo. 

Niezależnie od tego, czy uznajemy dynię za owoc czy warzywo, śmiało możemy sięgać po nią na diecie. W 100 gramach dyni znajduje się bowiem jedynie około 34 kalorii. Roślina ta przyspiesza również przemianę materii, przyczynia się do redukcji złego cholesterolu oraz pomaga w odtruciu organizmu.  Reasumując dynia to samo zdrowie! 😊

Jak wiadomo nie każdy rodzi się szefem kuchni, ale nóż szefa kuchni FALCO ODELO  powinien znaleźć swoje miejsce nawet w kuchni początkującego kucharza. Szczególnie gdy do pokrojenia są dynie, które potrafią ważyć nawet do kilkuset kilogramów. Oto kilka zdrowych przepisów na jesienne potrawy z dyni.

Zupa krem z dyni

Składniki:

  • 1 mała dynia, obrana, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięty
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 łyżeczka przyprawy do zupy dyniowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • 4 szklanki bulionu warzywnego

Aby przygotować bulion warzywny, będą Ci potrzebne jarzyny: 2 marchewki, 0,5 selera, 2 korzenie pietruszki, 2–3 liście kapusty, 1 por, 1 cebula, do tego liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego. Wszystko umieść w garnku, zalej 2 litrami wody, gotuj na małym ogniu przez godzinę.

Masz składniki? I co dalej?

Krok 1.  W garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie.

Krok 2.  Dodaj marchewkę, ziemniaka i dynię, a następnie smaż przez kilka minut.

Krok 3.  Zalej warzywa bulionem warzywnym i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.

Krok 4.  Zupę zmiksuj na gładki krem za pomocą blendera ręcznego lub tradycyjnego.

Krok 5.  Wsyp przyprawy do zupy dyniowej – zetrzyj na tarce cynamon i gałkę muszkatołową. Dodaj sól i pieprz. Dokładnie  wymieszaj.

Gotowe? Cudnie!
Podawaj gorącą zupę z dodatkiem grzanek lub kawałków chrupiącego chleba.

Do wykonania przepisu pomocne będą produkty z naszego sklepu:

Sałatka z dyni to świetny pomysł na jesienne danie, które łączy smak dyni z innymi składnikami. Oto przepis:

Sałatka z pieczonej dyni
Składniki:

  • Kawałek dyni (ok. 500 g), obrany i pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 garście mieszanki sałat (np. rukola i szpinak)
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • Dressing (3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżka miodu)
  • Aby przygotować dressing będą Ci potrzebne: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżkę musztardy, 1 łyżka miodu. Do szklanej miseczki dodaj po kolei składniki i wymieszaj.

Masz składniki? I co dalej?

Krok 1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż obrane i pokrojone w kostkę kawałki dyni, skrop oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Piecz przez około 25-30 minut, aż dynia będzie miękka i lekko zrumieniona.

Krok 2. W dużym naczyniu wymieszaj sałatę, cebulę, orzechy włoskie i ser fetę.

Krok 3. Dodaj upieczoną dynię.

Krok 4. Przygotuj dressing, mieszając oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę i miód. Polej sałatkę dressingiem przed podaniem.

Gotowe? Smacznego!

Do wykonania przepisu pomocne będą produkty z naszego sklepu:

Smaczna i aromatyczna przekąska, która idealnie pasuje do jesiennej kuchni? Oto prosty przepis na:

Placki z dyni

Składniki:

  • 2 szklanki startej dyni
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub migdałowej
  • 1/4 szklanki mleka (lub mleka roślinnego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • Sól i cukier do smaku
  • Olej do smażenia

Masz składniki? I co dalej?

Krok 1. W misce wymieszaj startą dynię, jajko, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, cynamon, sól i cukier.

Krok 2. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju formuj placuszki i smaż z obu stron na złocisto-brązowy kolor.

Krok 3. Podawaj gorące placki z jogurtem greckim i miodem.

Do wykonania przepisu pomocne będą produkty z naszego sklepu:

Te przepisy na jesienne potrawy z dyni są pełne smaku i zdrowych produktów. Można dostosować je do swoich upodobań, dodając ulubione przyprawy i składniki. Nie zapomnij o produktach ODELO oraz Wooden Kitchen, które będą bardzo pomocne w przyrządzaniu każdego dania. 😊

Smacznego!


Przepisy na jesienne potrawy z dyni
Przepisy na jesienne potrawy z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *