Kuchenne porady

PODRÓŻ W CZASIE-BECZKI KAMIONKOWE

Sklep DELHAN.PL •

Bezkresne wody, szalejące sztormy, nieznane lądy. Morskie opowieści wspominane na każdym brzegu, przygody i tragedie. Wodne wyprawy pozwalały żeglarzom zwiedzić świat, sprawdzić się w trudnych warunkach z dala od domu, przemyśleć wiele spraw, nabrać dystansu. Bywały pełne niebezpieczeństw i strachu, a każdy nawet najmniejszy błąd mógł kosztować życie. Takie podróże to sposób na poszerzenie swojej wiedzy o świecie i swoich horyzontów.

Sklep DELHAN.PL •
Sklep DELHAN.PL •

Dziś gdy za oknem szaro, buro i ponuro, chcielibyśmy zabrać was w niesamowitą podróż w głąb historii. Podróż po morzach i oceanach, dalekich rejsach, wielkich przygodach i nauce z nich płynącej. Cofnijmy się więc w czasie, do wielkich odkryć geograficznych i nadmorskich przygód. Ten okres w dziejach historii obfitował w wielkie odkrycia, ale też posiadał swoją mroczną stronę.

XV wieku żegluga morska była dziesiątkowana przez śmiertelną chorobę morską, szkorbut. Większość marynarzy czy piratów po wielu tygodniach spędzonych na morzu umierała. Żeglarze wypływający w rejs, nie wracali z nich żywi. Dlaczego?

Szkorbut to choroba wywołana w głównej mierze niedoborem witaminy C. Dziesiątkowała żeglarzy w tamtych czasach. Przyczyną najprawdopodobniej była uboga dieta w warzywa i owoce. Żeglarze byli niedożywieni, ich organizmy słabły, a to pociągało za sobą szereg dramatycznych objawów – zapalania dziąseł, wypadanie zębów, utrata apetytu, słabe gojenie się ran, złamania, samoistne krwawienia. Nieleczone skutkowały śmiercią. W tym czasie mało kto wiedział, co było tego przyczyną.

Ratunkiem okazały się owoce bogate w witaminę C w główniej mierze cytrusy, był to przełom. Osobą, która udowodniła, że jedzenie cytrusów przez marynarzy leczy szkorbut, był szkocki lekarz James Lind. Cytrusy sprawdzały się przy krótszych rejsach, gdzie ich przechowywanie musiało mieć krótki termin spożycia.

To odkrycie pozwoliło wysnuć inne wnioski, idealna na długie rejsy wydawała się być kiszona kapusta z beczkach. To ona pozwoliła wyeliminować szkorbut na ogromną skalę. Uratowała żeglarzy w tym trudnym dla nich okresie.

Na dobroczynne właściwości kapusty kiszonej zwrócił uwagę John Pringle, propagując wprowadzenie większej ilości jarzyn w diecie, aby zwalczyć chorobę. Do jego zaleceń zastosował się w roku 1768 James Cook. Wyruszył on w podróż na Pacyfik, gdzie jednym z jej celów było właśnie przetestowanie najnowszych metod walki ze szkorbutem. Udało się! Kapusta kiszona uratowała żeglarzy.

Sklep DELHAN.PL •

Historia pokazuje jak wiele dobrodziejstw tamtych czasów możemy stosować w życiu codziennym. Gdy na dworze brak słońca, zimno i nieprzyjemnie warto wzmacniać swoją odporność kiszonkami. Idealnym rozwiązaniem nadają się do tego nasze kamionkowe hermetyczne beczki, doskonałe do kiszenia ogórków oraz kapusty, ponieważ jest odporna na działanie kwasów. Pomagają w naturalny sposób przechowywać żywność bez użycia konserwantów. Beczki wykonane są z naturalnych glin kamionkowych zapewniając doskonałe właściwości termiczne. Wykonana jest z z mieszanki gliny, szamotu i piasku kwarcowego, przez co jest odporna na zarysowania i zadrapania. Posiadamy beczki o pojemności 3,2l, 5l, 8l, 12l, 16l, 25l.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *