Jedz śniadanie jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak 🙂
Według większości dietetyków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia powinno być śniadanie.
Jak zbilansować jedzenie, aby dało nam mnóstwo witamin i energii, a dodatkowo dobrze wpływało na aktywność fizyczną, przejrzystość myśli i koncentrację?
Podpowiadamy 🙂 Jeśli brakuje ci pomysłów na zdrowe, a jednocześnie fantazyjne śniadanie, proponujemy dwa niezawodne, a zarazem pyszne przepisy, które na stałe zagoszczą w Twoim domowym menu. Przyśpieszą one przemianę materii i napędzą metabolizm, co z kolei sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
Pierwsza propozycja śniadania na słodko.
Owsianka z owocami, orzechami i cynamonem.
Składniki:
– 5 łyżek płatków owsianych
– napój roślinny: owsiany, migdałowy, kokosowy, najlepiej fortyfikowany wapniem
– owoce (w sezonie letnim polecam owoce jagodowego np. borówki, maliny, truskawki; a zimowym np. jabłko i gruszkę)
– 2-3 suszone morele, figi lub śliwki
– garść orzechów włoskich, nerkowców lub migdałów
– szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Podgrzej napój roślinny i zalej nim płatki owsiane. Dodaj pokrojone owoce. Orzechy możesz podać w całości lub pokruszone, tak jak wolisz. Całość posyp cynamonem.
Owsiankę można zastąpić kaszą kuskus, kaszą gryczaną lub ryżem. To dodatkowe urozmaicenie dla fanów węglowodanowych posiłków. To świetny i zbilansowany posiłek dodający energię, mnóstwo witamin i tłuszczów.
Aby śniadanie wyglądało królewsko podawaj je w miseczkach. Najlepiej sprawdzą się białe salaterki z serii Quatre marki HomeDelux o kwadratowym kształcie lub też miseczki marki Lubiana Boss lub Rondo o różnych rodzajach głębokości.
Druga propozycja to śniadanie wytrawne na słono.
Jajecznica z warzywami i pełnoziarnistym chlebem.
Składniki:
– 2-3 jajka
– łyżeczka masła klarowanego (opcjonalnie, niektóre patelnie nie wymagają jego użycia)
– pełnoziarniste pieczywo na zakwasie 1 kromka
– awokado dojrzałe – 1/3 małej szt.
– warzywa np. brokuł, pomidorki koktajlowe, pietruszka (wszystkie warzywa są dozwolone)
– przyprawy
Przygotowanie:
Umyj jajka, wbij je do miski i dokładnie rozmieszaj. Pokrój warzywa z małą kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i po kolei dodawaj warzywa na gorącą patelnię. Chwileczkę podsmaż i dodaj jajka. Przypraw wg uznania. Przykryj pokrywką i smaż na małym ogniu (starając się ściąć białko, ale zachować lekko surowe żółtko). Jajecznicę posyp szczypiorkiem i dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu. Pieczywo posmaruj dojrzałym awokado i nałóż na nie pozostałe warzywa.
W naszym sklepie znajdziesz wszystkie niezbędne akcesoria, które ułatwią ci wykonanie takiej jajecznicy. Komplet Noży Millon i deska marmurowa Crots to idealny zestaw, który poradzi sobie z warzywami, dodatkowo karbownica nada im ciekawy kształt i pokroi w paseczki. Trzepaczka Metalowa BETI II rozdzieli białko od żółtka, aby cała masa była gładką konsystencją. Nasze niezawodne patelnie Sussie marki ODELO idealnie usmażą całość, bez przywierania do powierzchni. Te prostukty to obsolutny niezbędnik w kuchni każdego kucharza 🙂
Nie martw się jeśli nie masz jakiegoś warzywa. Możesz robić dowolne kombinacje i dodawać tylko to co masz ochotę lub co masz akurat pod ręką. Posiłek ma sprawiać ci przyjemność, a nie być karą więc jeśli nie lubisz cebuli to nie musisz jej dodawać 😉
Pamiętaj też o jednej ważnej zasadzie. Warto aby spożywać posiłki w ciszy, spokoju, bez pośpiechu. Niech będzie to swoisty rytuał dla naszej duszy, bo w końcu nasze ciała to świątynie więc dbajmy o nie należycie.