Kuchenne porady

Kilka słów o domowym przetwórstwie

Sklep DELHAN.PL • domowym przetwórstwie,domowe przetwórstwo,słoiki do kiszenia i przetworów,dieta i proces kiszenia warzyw i owoców,kiszone ogórki

O domowym przetwórstwie – późne lato to w wielu domach sezon intensywnego przetwórstwa. Kiszonki, dżemy, kompoty i soki to tylko mała część tej bogatej kategorii produktów, które być może już niedługo zapełnią spiżarnie nasze i naszych rodzin. Dobrze przygotowane domowe przetwory, a zwłaszcza kiszonki, posiadają wiele właściwości zdrowotnych. W tym wpisie chcielibyśmy przybliżyć najważniejsze z nich.
Co można kisić?

Praktycznie wszystko. Od tradycyjnych ogórków na niezliczoną ilość sposobów, z czosnkiem, koprem, chrzanem itd., przez tak popularną u nas zasoloną kapustę, aż do wszelkiego rodzaju owoców, np. truskawek, brzoskwiń i jabłek. Każdy może znaleźć coś dla siebie, zarówno w kategorii smakowej, jak i budżetowej.

Sklep DELHAN.PL • domowym przetwórstwie,domowe przetwórstwo,słoiki do kiszenia i przetworów,dieta i proces kiszenia warzyw i owoców,kiszone ogórki
Kilka słów o domowym przetwórstwie

Pomimo tej różnorodności jest jedna rzecz, która łączy większość przetworów: Słoiki. Ich dobór jest dość istotnym elementem przygotowywania zapasów. Poza oczywiście odpowiednim dopasowaniem litrażu do ilości kiszonej żywności, istotne jest również, aby słoiki były ze szkła bezbarwnego. To pomaga monitorować proces fermentacji i wykryć ewentualne problemy. Pojemniki z tworzywa sztucznego nie będą najlepszym wyborem. Bisfenol, który znajduje się w plastiku przenika do żywności, a w efekcie, do ludzkiego systemu pokarmowego.

Lepszym wyborem będzie naczynie ze szkła sodowego z serii ODELO GODWIN. Słoiki te są dostępne w pięciu rozmiarach: 3L/5L/8L/12L/15L i zostały zaprojektowane z myślą o domowych przetworach i nalewkach. Ich duże otwory z pokrywą ułatwiają umieszczanie i wyciąganie żywności. Dodatkowo, posiadają specjalną nakładkę z wylewką i wygodny uchwyt, który pomaga w transporcie.

A jak to całe kiszenie w domowym przetwórstwie działa?

Cukry proste naturalnie, które są zawarte w warzywach i owocach ulegają procesowi przetwarzane na kwas mlekowy. Skutkuje to obniżoną ilością cukru w przetworach, co może pozytywnie odbić się na zdrowiu. Ważne jest, aby nie gotować słoików. Tylko i wyłącznie niepasteryzowane kiszonki działają prozdrowotnie, bo wtedy wszystkie właściwości są aktywne. Dobrze spreparowane owoce i warzywa kiszone są bogate w błonnik oraz wzmocnione są o probiotyki, witaminy i właściwości, których ich surowe odpowiedniki nie posiadają. Do tego są sycące i polecane osobom próbującym schudnąć.

Należy jednak pamiętać by nie przesadzić ze spożywaniem kiszonek, a traktować je jako dodatek do zbilansowanej diety. Nie należy również poddawać przetworów dalszym procesom kulinarnym – gotowane tracą na wartości zdrowotnej.

Wszystkie wspomniane w poście produkty objęte są promocją -10% na hasło WAKACJE15 do 06.08.2023 roku.

Sezon na przetwory uważamy za otwarty!

Zapraszamy również do obejrzenia krótkiego filmu prezentującego nasze produkty opisane w tym artykule: https://www.facebook.com/reel/223036900699300

Sklep DELHAN.PL • domowym przetwórstwie,domowe przetwórstwo,słoiki do kiszenia i przetworów,dieta i proces kiszenia warzyw i owoców,kiszone ogórki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *