Kuchenne porady

INSTRUKCJA OBSŁUGI WINA

Sklep DELHAN.PL •

Lato powoli zbliża się ku końcowi, sezon na winobranie jest tuż za rogiem, a razem z nim, okres intensywnej produkcji wina. Trunek ten, nazywany najszlachetniejszym napojem stworzonym przez człowieka, nosi w sobie ogromny ładunek zarówno historyczny, jak i kulturowy. Nic więc dziwnego, że przyciąga on wielu entuzjastów, a picie go jest od wieków kultywowane prawie na całym świecie. Przygotowaliśmy krótki poradnik serwowania wina w domowych warunkach, który być może pomoże ci podczas nadchodzących spotkań towarzyskich.

Lato powoli zbliża się ku końcowi, sezon na winobranie jest tuż za rogiem, a razem z nim, okres intensywnej produkcji wina. Trunek ten, nazywany najszlachetniejszym napojem stworzonym przez człowieka, nosi w sobie ogromny ładunek zarówno historyczny, jak i kulturowy. Nic więc dziwnego, że przyciąga on wielu entuzjastów, a picie go jest od wieków kultywowane prawie na całym świecie. Przygotowaliśmy krótki poradnik serwowania wina w domowych warunkach, który być może pomoże ci podczas nadchodzących spotkań towarzyskich.


Po otwarciu, wino może być przechowywane aż do sześciu miesięcy w warunkach domowych. Zaleca się, by butelki zamknięte przechowywać w stałej temperaturze powietrza od 14℃ do 16℃, w miarę możliwości w ciemności. Sprawdzi się w tym typowa domowa piwnica.


Podczas nalewania zaleca się, by trzymać butelkę oburącz – jedną dłonią w okolicach szyjki, drugą za spód. W ten sposób można uzyskać lepszą kontrolę nad ilością wlewanego płynu. Znaczna większość ekspertów wyznaje zasadę „nalewaj mało, dolewaj często” – szerokie kieliszki do wina czerwonego nie powinny być napełniane dalej niż do 1/3 ich pojemności. Zasada ta nie dotyczy jednak kieliszków wąskich, np. do szampana, które można napełniać dowolnie. Aby upewnić się, że żadna kropla trunku nie zostanie niepotrzebnie uroniona, można wykonać lekki obrót butelką podczas jej pionizacji po nalaniu. W ten sposób da się bezpiecznie pozbyć się resztek osadzonych na krawędziach szyjki.

Wino posiada również szereg wartości prozdrowotnych. Poprawia apetyt i wzmaga wydzielanie enzymów trawiennych, co sprawia, że idealnie nadaje się do obiadów, czy kolacji. Działa również antyseptyczne i bakteriobójczo, skuteczniej niż mocniejsze alkohole. Doświadczenia wykazały, że bakterie tyfusu giną w obecności spirytusu 70% po 30 minutach, a w słabym winie już po 15 minutach. Do tego, pobudza pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii.

Wszystkie wspomniane w poście produkty objęte są promocją -10% na hasło „WINO” do 30.09.2023 roku.
Sezon winobrania uważamy za otwarty!

Sklep DELHAN.PL •

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *