Kuchnia jest sercem każdego domu i każdy z nas chce maksymalnie usprawnić przygotowywanie posiłków. Niezawodne w tym zadaniu okazują się deski, łyżki, łopatki, szczypce, podstawki czy czerpaki. Jeśli nie możesz zdecydować się, które dodatki będą najlepsze dla Twojej kuchni, przeczytaj poniższy post. Dowiesz się z niego dlaczego warto wybrać przybory z drewna, jak o nie dbać i poznasz produkty must have, które są niezbędne przy codziennym gotowaniu.
Atuty drewnianych akcesoriów kuchennych
- Bezpieczeństwo: jedną z największych zalet przyborów z drewna jest ich przystosowanie i możliwość używania na teflonowych powierzchniach. Dlaczego jest to takie ważne? Ponieważ zarysowany teflon wytwarza szkodliwe związki rakotwórcze. Drewniane akcesoria, w odróżnieniu od tych zrobionych z metalu, nie rysują teflonowych patelni czy garnków, dzięki czemu nie niszczą naczyń i są bezpieczniejsze dla naszego zdrowia;
- Wytrzymałość: akcesoria metalowe po pewnym czasie tracą blask i widać na nich zarysowania, a silikonowe łopatki najczęściej odpadają od rączek. Jeśli odpowiednio zadbasz o przybory z drewna, z pewnością posłużą Ci przez wiele lat. Warto dodać, że noże nie tępią się tak szybko na deskach drewnianych niż na innych materiałach;
- Ekologia: jeśli zależy Ci na środowisku, wybierz drewno. Akcesoria plastikowe mogą rozkładać się nawet do 500 lat! A drewno nie dość, że długo posłuży w Twojej kuchni, to można poddać je recyklingowi i przetworzyć na nowy produkt;
- Cena: porównując stosunek ceny do jakości różnych materiałów, przybory drewniane wypadają o wiele lepiej niż metal czy silikon. Dzięki niewygórowanej stawce możesz zaopatrzyć całą kuchnię w wytrzymałe akcesoria z drewna za niewielkie pieniądze;
- Aspekt estetyczny: drewno jest bardzo uniwersalnym i ponadczasowym materiałem, który nigdy nie wychodzi z mody. Szczególnie ostatnio przeżywa swoją drugą młodość, ponieważ ociepla każde wnętrze. Drewniane dodatki sprawdzą się zarówno w nowoczesnych kuchniach, jak i tych typu vintage;
- Dodatkowe funkcje: drewniane deski do krojenia można również wykorzystać w inny sposób niż zostały pierwotnie stworzone. Mogą one być równocześnie elegancką podkładką pod gorący garnek, tacką do kilku kieliszków czy ozdobą każdej kuchni.
Jak dbać o drewniane akcesoria?
Olejowanie i dezynfekcja
Pierwszym zabiegiem, który powinieneś wykonać od razu po zakupie drewnianych akcesoriów, jest olejowanie. Najlepiej zakonserwować je naturalnym impregnatem, czyli zwykłym olejem spożywczym lub oliwą z oliwek. Tak naolejowane akcesoria należy pozostawić do wyschnięcia, a następnie umyć w gorącej wodzie. Jest to świetny sposób na ochronę przed niszczeniem, ale zapewnia również mniejszą chłonność plam czy zapachów (co jest bardzo ważne gdy używasz jednej lub dwóch desek do krojenia różnych produktów). Innym naturalnym zabiegiem, który warto wykonywać co jakiś czas, jest dezynfekcja. Jest to bardzo prosty sposób, ponieważ wystarczy posypać czystą deskę grubą warstwą soli, pozostawić na noc i zmyć. Dzięki temu działaniu rozwija się mniej bakterii, brud łatwiej zmyć, a deska jest rozjaśniona i wygląda jak nowa. Jeśli jednak chcesz używać nieco bardziej profesjonalnych produktów, w większych sklepach na pewno znajdziesz specjalnie dedykowane preparaty do konserwowania akcesoriów drewnianych. Taką czynność warto wykonać co jakiś czas, a drewniane deski czy łopatki posłużą nam przez długie lata.
Regularne mycie
Jednak żadne olejowanie drewnianych przyborów kuchennych nie zastąpi codziennego oczyszczania. Trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach – przede wszystkim desek czy łopatek nie można myć w zmywarce. Zbyt wysoka temperatura wody powoduje szybsze niszczenie akcesoriów – ich odbarwianie i odkształcanie. Lepiej wybrać przetarcie wilgotną ścierką, a gdy zabrudzenie jest większe, należy nasączyć produkt płynem do mycia naczyń, wetrzeć, chwilę poczekać i zmyć. Jeśli preferujesz bardziej ekologiczne rozwiązania, możesz użyć roztworu z sody oczyszczonej (jedna łyżeczka na pół litra ciepłej wody). Z Twojej deski unosi się nieprzyjemny zapach? Sodę zamień na sok z cytryny. A jeśli Twoim problemem jest zabarwiona powierzchnia deski, stwórz mieszankę wody z octem. Warto pomyśleć również o zaopatrzeniu się w co najmniej dwie lub trzy deski do różnych rodzajów produktów – mięs, warzyw i owoców. W ten sposób nie będziesz musiał męczyć się z różnymi zapachami po krojeniu.
Akcesoria z drewna, których nie może zabraknąć w Twojej kuchni
Na koniec przygotowaliśmy kilka podstawowych produktów, które ułatwią codzienne przygotowywanie posiłków. Wszystkie wymienione akcesoria znajdziesz pod marką Wooden Kitchen, która specjalizuje się w drewnianych przyborach kuchennych.
- Deska do krojenia to totalny must have każdej kuchni. Oprócz spełniania podstawowego zadania, powyżej poznałeś już kilka dodatkowych funkcji drewnianych desek. Wooden Kitchen oferuje kilka rozmiarów klasycznych desek lub z metalową rączką.
- Wałek do ciasta jest niezbędnym przyrządem kuchennym, jeśli uwielbiasz piec ciasta czy lepić pierogi. Dzięki gładkiej powierzchni każde ciasto będzie idealnie wyrównane. Jest to bardzo praktyczny, ale również poręczny element wyposażenia każdej kuchni.
- Łopatka to kolejne niezastąpione narzędzie. Wybieramy je nie tylko ze względu na ich funkcjonalność, ale również estetyczny wygląd. Wooden Kitchen proponuje kilka różnych łopatek – klasyczne okrągłe, skośne, ażurowe, do naleśników. Jest w czym wybierać!
Podsumowując, drewniane akcesoria kuchenne to nie tylko praktyczne niezbędniki, ale również ozdoby każdej kuchni. Jak widać przybory wykonane z drewna posiadają wiele zalet, dlatego zastanów się nad ich wyborem. Możesz cieszyć się nimi przez wiele lat pod warunkiem, że będziesz o nie odpowiednio dbać i regularne pielęgnować. Warto zaopatrzyć się przynajmniej w kilka drewnianych akcesoriów, które przedstawiliśmy powyżej, a codzienne gotowanie będzie czystą przyjemnością.