Burak zwyczajny – okrągłe, czerwone warzywo lub niewybredny epitet w stronę osoby niewychowanej, której brak ogłady. Nie ulega wątpliwości, że burak w swojej buraczanej istocie może zdziałać cuda dzięki niezliczonym wartościom odżywczym. Bogaty w magnez, cynk, potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, K, przeciwutleniacze i kwas foliowy. Uważa się, że buraki posiadają właściwości lecznicze i hamujące rozwój nowotworów. Do spożywania tego warzywa zachęca również fakt, że posiada on tylko 43 kalorie w 100 gramach!
Z okazji Dnia Buraka prezentujemy pomysły na buraczaną ucztę!
Do wykonania przepisów będziesz potrzebować:
Sałatka z kaszą gryczaną, burakiem i serem kozim
2 porcje
Składniki:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
150g buraków marynowanych lub pieczonych
100g sera koziego
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
Garść prażonych orzechów włoskich
Garść rukoli
- Sos: Majonez połącz z jogurtem i musztardą. Dokładnie wymieszaj.
- W salaterce ułóż kolejno: kasza, sos, rukola, buraki. Na wierzch pokrusz ser i posyp orzechami.
- Gotową sałatkę podawaj z grzankami.
Smoothie z buraka
10 porcji
Składniki:
100g buraka
40g jabłka
35g gruszki
30g marchewki
- Składniki obierz ze skóry o pokrój w mniejsze kawałki.
- Przełóż warzywa i owoce co miksera, sokowirówki lub blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wegetariańskie burgery z buraka
2 porcje
Składniki:
2 sztuki bułki typu brioszka
1 jajko
160g buraka
80g cebuli
60g ogórków konserwowych
60g sera feta
60g pomidora
60g awokado
40g mąki ryżowej
20g rukoli
8g koperku
8g pietruszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy miodowej
sól, pieprz
- Umyte i obrane buraki zawiń w folie aluminiową i upiecz do miękkości.
- W misce umieść startego buraka, jajko, mąkę, cebulę, fetę, koperek i pietruszkę oraz sól i pieprz i wymieszaj.
- Uformuj kotlety i obsypane mąką smaż aż będą rumiane.
- Bułkę podpiecz na patelni grillowej lub w piekarniku.
- Ułóż kolejno: spód bułki, majonez, rukola, plaster pomidora, plastry ogórka, kotlet buraczany, awokado, musztarda, góra bułki.
- W burgera wbij długa wykałaczkę.
Ciasto z burakami
8 porcji
Składniki:
350g mąki pszennej
200g ugotowanych buraków
180g ksylitolu (lub cukru)
100g masła
70g kakao
20g proszku do pieczenia
4 jajka
- Do miski wbij jajka i ksylitol i miksuj
- Dodaj obrane i starte buraki, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie
- Do masy wlej rozpuszczone masło i wymieszaj
- Dodaj przesianą mąkę.
- Blaszkę wyłóż papierem i wlej ciasto
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut
Zawijańce z burakiem
4 porcje
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150g śmietany
2 ząbki czosnku
1 ugotowany burak
100g sera feta
2 łyżki słonecznika
sól, pieprz
- Śmietanę wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem
- Rozwiń ciasto i posmaruj je sosem.
- Ułóż pokrojonego buraka, pokruszoną fetę i posyp słonecznikiem.
- Całość zwiń w rulon i pokrój na równe części
- Zawijańce ułóż na blaszce i piecz aż ciasto się zarumieni.