Przepisy

BURAK – DWULICOWE WARZYWO?

Burak zwyczajny – okrągłe, czerwone warzywo lub niewybredny epitet w stronę osoby niewychowanej, której brak ogłady. Nie ulega wątpliwości, że burak w swojej buraczanej istocie może zdziałać cuda dzięki niezliczonym wartościom odżywczym. Bogaty w magnez, cynk, potas, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B, witaminy C, A, E, K, przeciwutleniacze i kwas foliowy. Uważa się, że buraki posiadają właściwości lecznicze i hamujące rozwój nowotworów. Do spożywania tego warzywa zachęca również fakt, że posiada on tylko 43 kalorie w 100 gramach!


Z okazji Dnia Buraka prezentujemy pomysły na buraczaną ucztę!
Do wykonania przepisów będziesz potrzebować:



Sałatka z kaszą gryczaną, burakiem i serem kozim
2 porcje
Składniki:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
150g buraków marynowanych lub pieczonych
100g sera koziego
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
Garść prażonych orzechów włoskich
Garść rukoli

  1. Sos: Majonez połącz z jogurtem i musztardą. Dokładnie wymieszaj.
  2. W salaterce ułóż kolejno: kasza, sos, rukola, buraki. Na wierzch pokrusz ser i posyp orzechami.
  3. Gotową sałatkę podawaj z grzankami.

Smoothie z buraka
10 porcji
Składniki:
100g buraka
40g jabłka
35g gruszki
30g marchewki

  1. Składniki obierz ze skóry o pokrój w mniejsze kawałki.
  2. Przełóż warzywa i owoce co miksera, sokowirówki lub blendera i miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wegetariańskie burgery z buraka
2 porcje

Składniki:
2 sztuki bułki typu brioszka
1 jajko
160g buraka
80g cebuli
60g ogórków konserwowych
60g sera feta
60g pomidora
60g awokado
40g mąki ryżowej
20g rukoli
8g koperku
8g pietruszki
3 łyżki majonezu
2 łyżki musztardy miodowej
sól, pieprz

  1. Umyte i obrane buraki zawiń w folie aluminiową i upiecz do miękkości.
  2. W misce umieść startego buraka, jajko, mąkę, cebulę, fetę, koperek i pietruszkę oraz sól i pieprz i wymieszaj.
  3. Uformuj kotlety i obsypane mąką smaż aż będą rumiane.
  4. Bułkę podpiecz na patelni grillowej lub w piekarniku.
  5. Ułóż kolejno: spód bułki, majonez, rukola, plaster pomidora, plastry ogórka, kotlet buraczany, awokado, musztarda, góra bułki.
  6. W burgera wbij długa wykałaczkę.

Ciasto z burakami
8 porcji
Składniki:
350g mąki pszennej
200g ugotowanych buraków
180g ksylitolu (lub cukru)
100g masła
70g kakao
20g proszku do pieczenia
4 jajka

  1. Do miski wbij jajka i ksylitol i miksuj
  2. Dodaj obrane i starte buraki, kakao, proszek do pieczenia i wymieszaj dokładnie
  3. Do masy wlej rozpuszczone masło i wymieszaj
  4. Dodaj przesianą mąkę.
  5. Blaszkę wyłóż papierem i wlej ciasto
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 40 minut

Zawijańce z burakiem
4 porcje
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
150g śmietany
2 ząbki czosnku
1 ugotowany burak
100g sera feta
2 łyżki słonecznika
sól, pieprz

  1. Śmietanę wymieszaj z czosnkiem, solą i pieprzem
  2. Rozwiń ciasto i posmaruj je sosem.
  3. Ułóż pokrojonego buraka, pokruszoną fetę i posyp słonecznikiem.
  4. Całość zwiń w rulon i pokrój na równe części
  5. Zawijańce ułóż na blaszce i piecz aż ciasto się zarumieni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *