Zasady używania i konserwacji naczyń ze stali 18/10
Pierwszym krokiem jaki należy wykonać przed użyciem jakiegokolwiek naczynia ze stali szlachetnej jest dokładne wymycie go, ponieważ bardzo często na naczyniach pozostają resztki olejów produkcyjnych, które nie są widoczne gołym okiem.
Naczynia należy dokładnie wypłukać i wytrzeć do sucha ręcznikiem.
Ewentualne przebarwienia powstałe na skutek przegrzania naczynia lub plamy pozostałe po przypalonych cząstkach jedzenia jest bardzo łatwo usunąć przy pomocy dobrego środka do czyszczenia naczyń ze stali nierdzewnej.
Zasady układania sztućców
Najważniejszą zasadą ułożenia sztućców jest układanie ich zawsze od wewnątrz, ponieważ te, które znajdują się najdalej talerzy używane są w pierwszej kolejności.
Po prawej stronie umieszczamy łyżki i noże (zwrócone ostrzem do środka!), po lewej widelce,
natomiast nad talerzem należy ułożyć sztućce do deserów i owoców.
W Polsce przyjęło się, że widelce i łyżki układa się wypukłą stroną do dołu.